Смрт кафане на Балкану*

*Наслов је парафраза имена филма “Смрт човека на Балкану“, а не стих песме Аце Шмркаса.

Кафане су се, кроз историју Србије, показале као једне од најважнијих друштвених институција. Још од свог постања у Енглеској у 17. веку биле су нека од првих места где су људи могли слободно да искажу своје мишљење. Тада су називане “Public houses“ односно куће у којима је свако добродошао. Од ове синтагме сачињен је назив “pub“ који се и данас користи у енглеском језику. Семјуел Пипс, тадашњи члан енглеског Парламента, кафане је описао као “срце и душу слободомислеће Енглеске“.

Тако је било и у Србији, само што је етимологија имена мало другачија. Сасвим је логично да је “кафана“ турцизам јер су Турци дуго година владали Србијом. Име “кафана“ изведено је од турске кованице “qahve hane“, што би у преводу на модеран енглески било “coffee house“.

Кафана у Србији није била место где се само пило и коцкало, већ и место где су се окупљали они који другачије мисле од тадашњег политичког режима, дакле место где су се окупљали први својеврсни дисиденти.

Кафане су такође биле и значајна културна састајалишта и средишта. У њима су се наши највећи писци редовно дружили, расправљали, кафенисали, обедовали, и, наравно пили! У кафанама су настајала нека од највећих књижевних дела, најпознатије песме и стихови…

Janko_Veselinovic_Milovan_Glisic_Aleksandr_Sumbatov__Branislav_Nusic_Stevan_Sremac_stoje_Dragomir_Brzak_i_Janko_Veselinovic

Стоје: Драгомир Брзак и Јанко Веселиновић, за столом: Милован Глишић, Александр Сумбатов, Бранислав Нушић и Стеван Сремац

У мрачним биртијама, сакривеним од очију јавности, у облацима дуванског дима ковале су се завере, причало се оно што на улицама није смело.

Кафане су биле место где се окупљала и тадашња елита. Место добре приче и добре музике. Певале су се родољубиве песме, изворне, љубавне и севдалинке.

nishki-Gradski-hotel-1957

Нишки “Градски хотел“

1517694_252474934915712_1847341384_n-640x480

Крушевачки “Стари напредак“

Повучемо ли паралелу тадашњих кафана са данашњим, видећемо да ништа више није исто.

Тешко је данас наћи праву кафану, те их ја делим на две врсте:

  • Прчварнице
  • Фенси кафане

У прчварнице се иде ради јефтиног пића, пре свега. У њима се и даље кују завере типа како “са Русима можемо да вратимо Косово за два дана“ и воде се разговори о томе да ли је Шешељ највеЧи српски јунак. О музици не треба причати, али је свеукупна ситуација некако боља у односу на фенси кафане.

У фенси кафане се иде пре свега због статусног симбола. Битно је бити виђен. У њима није остало ништа од старог кафанског духа. Пију се пива од 0.25, или у најбољем случају 0.33. Док унајмљени фотограф кружи и “хвата дух“ модерних српских “боема“ најбитније је да у кадар стану кибла са ледом, празне флаше најскупљих пића и карирани стољњак, јер, побогу, каква је то кафана која нема карирани стољњак!? Разговори се не воде, само се раде “селфији“ за инстаграм јер ако нема слика које ће покупити хиљаде лајкова зашто си побогу бацао паре на ред булове и флаше вискија!? Имена су стереотипна и најчешће укључују речи као што су “она“, “моја“, “стара“, “друга кућа“, а све да се створи дојам боемског духа, који је, нажалост, одавно умро…

bd

Некада су кафане биле стецишта српске интелигенције, а данас у “кафанице“ иду тинејџери који мисле да је то кул…

Некада су кафане биле мрачне биртије, сакривене од очију јавности, у којима су се ковале завере. А данас..?

“Признајем да сам идиот и геније био

И да су ми дани прошли накривљени као торањ у Пизи.

Зато се журим у крчму као у операциону салу.

Па нека! 15.000.000 грађана ове земље

Ако ме не упознају по поезији упамтиће

Ме по Скандалу.

И ни брига ме није

Што у дну срчане аорте кроз дугу јесењу ноћ

Песник са бандитом бој бије!“

“Бандит или песник“, Раде Драинац

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s