“Елита“ у одбрани Вучића

Данас се на Интернету појавио проглас “За бољу Србију“. То је списак интелектуалне и неке другачије елите која подржава Вучића. Они кажу да желе да Србија настави да напредује и да јој је потребан председник који је поштован и цењен. Ја их питам: Зашто сте онда потписали Вучићев проглас, даме и господо елито?

Да ли је Вучић тај председник који је поштован и цењен? Нипошто.
Вучић није поштован нити цењен чак ни у сопственој земљи. Зато му је потребан путујући циркус који вода широм Србије.

Списак садржи 650 имена утицајних људи из јавне или полу-јавне сфере. Зашто су Вучићу потребни овакви људи у кампањи? Овде уводимо појам opinion maker.  Опинјон мејкери су људи који имају одређени утицај у јавности, те на тај начин могу да утичу на потенцијалне гласаче који се не могу купити сендвичима или дневницама. Моје мишљење је да овакве личности треба да утичу на гласаче који су на клацкалици “Гласати за Вучића или не гласати уопште“, ако таквих уопште има. А верујем да их има.

Овакве (не)гласаче делим у три слоја:

  1. Виши
  2. Средњи
  3. Нижи

Вишем слоју припадају школовани људи, који су завршили факултет или неку врсту више школе. За купљење њихових симпатија одређени су академици, професори универзитета, бивши декани, директори позоришта, оперске певачице итд.

Средњи слој су људи који нису догурали далеко изнад средње школе али ипак не припадају оном најнижем слоју друштва. Људи средњих примања, у глобалу припадници средње класе. За њих ми баш и није јасно како могу да гласају за Вучића јер су у далеко најгорој ситуацији. Не могу јурити директорска места као они из вишег слоја, а мрвица достојанства им не да да се продају за дневнице и сендвиче. За њих су обезбеђени глумци.

Нижи слој су они који се продају за сендвиче, дневнице и ситне бенефиције. У случају да тиме нису купљени, на сцену ступају турбо-фолк личности и спортисти. Добију сендвиче, добију подршку од Штефанека, Ивице Краља, Цеце и Дејана Матића и ето хлеба и игара. А ту је и Карић да их све купи изјавама типа “Бићемо јачи од Русије! Вучић је срБски Путин!

Сваки слој нађе нешто за себе.

Зашто ове јавне личности то раде? Намере се разликују.

Професори и академици су увек били жељни моћи па им никада није било тешко да се сврстају уз владајући слој.

Спортисти воле да уживају подршку власти и то им доноси одређене бенефиције. Такође, многи спортисти по завршетку каријере воле да постану “бизнисмени“ па им ово сврставање уз власт обезбеђује будући успех.

Буле Гонцић је пропао као глумац па му је ово донело неку кинту, а и лакше ће се запослити код неког редитеља који има неку “везу“ са Вучићем. Лазар Ристовски ће се у будућности обратити држави за нека средства и помоћ за нови филм па ће их са лакоћом добити. “СрБска мајка“ Цеца више неће имати нових проблема са законом. Ивица Краљ да купи Гробаре, Драган Џајић да шармира Делије. А за Наду Мацуру ми се чини да је искрено заљубљена у Вучића.

Оpinion maker-и доносе одређен проценат гласача, а ови opinion maker-и су дефинитивно одраз српског друштва уопште…

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s