Предизборни слогани – већ виђено

У претходном тексту описивао сам кампањске тактике крупних кандидата, са стручног становишта.

У овом тексту бавим се слоганима председничких кандидата односно анализирам њихову “снагу“, креативност и утисак који остављају на мене, такође са стручне тачке гледишта.

Слогани 11 проглашених кандидата ређани су хронолошки тј. како су предате листе са потписима.

Александар Вучић – Брже. Јаче. Боље.

С обзиром колико средстава улаже у кампању, слоган актуелног премијера је прилично прост, траљав и не оставља неки јак утисак. За овакав слоган нису потребне PR фирме из Израела или Румуније, ово је могао да смисли неки сасвим просечан “маг маркетинга“ типа Исток или слични.

Вук Јеремић – Морамо боље!

Млако и сасвим обично, с обзиром да је евидентно да Вук Јеремић троши највише пара на кампању. Технике Вукове целокупне кампање заиста јесу добре, али је слоган “морао боље“.

Саша Јанковић – На нашој страни

Бивши омбудсман је у кампању кренуо релативно касно. Као што сам писао у претходном тексту, кампању му воде “креативни волонтери“. Прилично је очигледно да су они смислили и сам слоган. Могло је то боље, пошто је још пре почетка кампање предвиђено да ће се он у другом кругу борити са Вучићем.

Војислав Шешељ – Најбољег за председника!

Шешељев слоган изгледа врло познато, као да га је већ користио. У ствари, подсећа на ону рекламу са Томом где сада већ одлазећи председник каже “Од Воје нема бољег“. Пропаганда коју радикали фурају је осредња, изузетно су слаби на Интернету, а форе са Твампом по мом мишљењу могу да буду само контра-продуктивне.

Бошко Обрадовић – Ко сме, тај може!

Чувени цитат Војводе Мишића. Можда није ауторско дело креативне екипе Двери али је свакако употребљен на правом месту. Двери важе за “екстремну“ опцију па се овај цитат некако уклапа са њима. Дефинитивно звучи боље од неких отрцаних фраза.

Саша Радуловић – Гласај против Вучића

Смисао постојања ДЈБ може се описати овим слоганом. Од почетка свог деловања политика им је била “Ако си против Вучића – гласај за нас!“. Слоган није лош свакоме ко на Вучића гледа као на противника, али је мало бесмислен и одсликава сву неозбиљност овог покрета. Могу јасно да замислим Радулу како изговара ову реченицу. Врло јасно.

Александар Поповић – Човек пре свега

Фино и пристојно. Ефекат је још јачи ако се присетите да је много људи у политици али да је врло мало оних који себе могу назвати човеком. Нажалост, на први поглед слоган не оставља јак утисак, исто као и човек чије име стоји поред овог слогана.

Милан Стаматовић – Победа народа

И ако је један од минорних кандидата, Стаматовић је свој слоган вероватно поистоветио са својом победом над републичким властима. Конкретно мислим на врло успешну радну акцију грађења златиборске гондоле. Стаматовић није дозволио да му Београд одреди шта ће радити у својој општини, и то је својеврсна победа народа.

Ненад Чанак – Нема слоган

Реално, није му ни потребан. Сматрам да ће слоган (ако га икада буде и било) имати неки призвук Саше Јанковића јер мислим да је Чанкова мисија одузимање гласова Салету Прангији на територији Војводине.

Мирослав Паровић – Један од нас

Промашен покушај идентификације председничког кандидата са бирачким телом. Нису сви од нас запослени у неком државном предузећу, тако да не оставља јак утисак. Паровић је требало да украде неку фору од Белог уместо што га бесомучно напада, што лично, што преко својих minion-a. Сувопарно и млако, исто као Паровић.

Љубиша Прелетачевић Бели – Сиротиња узвраћа ударац

Свакако маркетиншки најјачи слоган који је узбудио гласачко тело које није планирало да излази на изборе уопште. Можда звучи поспрдно али се показао као најделотворнији у овој кампањи. Срђа Отпор Поповић и Исток Ја-Сам-Кул Павловић јесу претпостављени творци целокупне кампање Белог.

Општи закључак је да има добрих идеја, али има и доста сувопарних рециклираних слогана.

Ако мислите другачије, слободно напишите у коментару! 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s