Ретко добар потез власти

Као што рече један човек на Фејсбуку, огромна је разлика између патриоте и патриЈоте. “Прави патриота похвали добар потез, макар и Вучић то урадио. ПатриЈота почне да пљује и по Русији и по свему и почне да тражи мане у договору, јер не може да поднесе да је то Вучић одрадио.“.

Поштено, ни мени се не свиђа што је то баш Вучић одрадио. Али, bite the bullet и признај да је коначно одрађена једна добра ствар.

Не намеравам да сада пишем хвалоспеве Вучићу, нити ћу икада. Русима такође.

Вучић ће испасти прави патриота овим потезом, вратиће баланс на центар у односима NATO-Србија-Русија, док Руси шире свој утицај у Србији и унапред купују добру вољу за будућност, укључујући и осигурање за Руско-српски хуманитарни центар у Нишу.

Наравно, ништа не би било тако како је сте да медији не распирују мало русофобије. У томе свакако предњачи телевизија N1. Заиста ме занима где ли су само нашли толико људи који су спремни да помало пљуцну на односе Србије и Русије. Али, такви људи прихватају сваку прилику за промоцију себе, макар и немали шта паметно да кажу.

Зашто смо купили старе авионе и плаћамо за њихову модернизацију? Узећу као пример једну животну ситуацију, ради лакшег разумевања.

МТС и њихови телефони на претплату. Свесни смо да је то слично банкарским кредитима, јер док исплатиш све могао си да купиш два телефона. Али, да имам пара у старту узео бих телефон у било којој продавници мобилних телефона. Пошто пара нема, једина опција да узмем телефон и пакет уз месечну претплату од 1.800 динара, уместо да одмах издвојим тристотак евара.

Овај “аргумент“ иде као одговор оном питању “Зашто купујемо старе авионе и модернизујемо их, уместо да одмах купимо нове и новије генерације?“.

Кога је занимало, могао је да прочита да би нас такви нови авиони коштали преко 600 милиона евра. Одакле, бре, бедној Србији толике паре?!

Једна ствар: Ти авиони заиста коштају 30 милиона по комаду, али ми плаћамо модернизацију, што значи да би ти авиони могли да се носе са авионима NATO стандарда, у случају неких будућих “несугласица“.

Уз те авионе смо добили на поклон и 30 тенкова Т72 С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ 2 и цеви 14,5мм (мање топове). Тоје свакако више од дрндавих америчких “хамвија“ који су газили ирачку децу.

Некада једноставно треба признати да је власт направила добар потез. Али ово са Вучића не скида љагу многобројних претходних лоших потеза и грехова, којих ће у будућности бити много више, засигурно. Нема потребе за хвалоспевима Вучићу, он и треба да доноси добре одлуке и да вуче добре потезе, на таквом је месту да се то од њега само и очекује. Друга ствар је што су добри потези реткост као вода у пустињи.

Одлика правог патриоте је државотворност. Ово свакако јесте унапређивање Војске Србије, а зна се да без добре војске нема ни добре економије.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s