Похвала Гебелсу

Да је ситуација у медијима у Србији лоша – то је јасно као дан.

Локални медији који нису “новчано“ моћни зависе од система пројектног финансирања медија. Расподелу средстава одређује комисија коју саставља власт. А, наравно, зна се да власт не би ништа радила против себе. Те комисије одређују ко ће и колико пара добити од локалних самоуправа. И идиот (човек ког не занима политика) би закључио да велика већина тих пара иде медијима који су блиски власти. Реално. Али погледајмо то на једном примеру.

Шта вам прво падне на памет у вези са речју “медиј“? Новинарска објективност? Требало би. Али у пракси то изгледа мало другачије.

Вратимо се на пример. Тај пример је град Крушевац.

Највише новца из буџета Града Крушевца отишло је на јавно информисање. Медији који су добили највећи део тог новца налазе се у власништву челних људи СНС-а.

Шта се са тим новцем ради? Следи прилог са ТВ “Плус“ која је у власништву бившег министра војног, Братислава Гашића:

Каква гомила идиотизама… ТВ “Плус“ овде више личи на ТВ “Пинк“.

Много је ствари које овде сметају, али фокусирајмо се на две.

Прва је новинарска неписменост.
Ауторка прилога прича личну причу. Као да се њој самој не свиђају Двери и Бошко Обрадовић. Потпуна новинарска неписменост, а професионализам и објективност – не постоје. Чак ни у траговима. Госпођо, па није ово колумна већ ваљда неки прилог. Ако је у питању прилог из неке информативне емисије, а види се да јесте, новинарку треба да је срамота што користи “шибицарски“ језик близак саопштењима Српске напредне странке.

Разуме се да је госпођи наређено да то овако представи јавности јер јој то засигурно спада у опис посла, али може то мало фино. Фразе “лажу и мажу“, “пући уста“ и сличне не смеју имати своје место у информативним емисијама. Само ме занима ко ли је ово писао, да ли Ђука или Мартиновић?

Друга су аргументи у прилогу.
Претпоставке, општа места и класична демагогија. Госпођа је вероватно члан СНС јер ботовским жаром прича о парама и опозиционој кампањи.

Што се тиче дела „Скупштина је довољна реклама“ то СНС-у није добар аргумент јер просечни гледалац за тих поменутих 5-6 минута може само да види иживљавање већине над малобројнијом опозицијом. Вређања Александра Мртиновића и силеџијско понашање Маје Гојковић је нешто што би напредњаци и њихове телевизије требало да крију као змија ноге, а не да се диче тиме.

Све у свему, Дверјани, баш вас брига, добили сте фину рекламицу – бесплатно!

Него, пустите ви све то, идем ја у најближу канцеларију Двери, можда и мени дају неки динар, када већ толике паре троше на кампању. Ја идем, јер ауторка прилога тврди да пара има, а ја медијима верујем! 😉

P.S. Госпођо “новинарко“, отворите свој блог па тамо пишите онако као што говорите у овом прилогу. Блог је идеално место за ваше закључке и претпоставке, локална телевизија, ипак – није!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s