Људи су стока

Када је тмуран дан, као овај данас, човек лакше размишља о неким (такође) тмурним стварима. Док киша пљушти, мени пада на памет једна реченица о којој често размишљам у последње време. Људи су стока.

Наравно, нису сви људи кварни, али већина чини барем по једну грешку о којима ћу писати.

Које су то грешке? Идемо редом.

Бацање смећа по улици

Колико пута вам се десило да то видите уживо? Много пута засигурно.

То ме изузетно иритира, јер, реално, живимо у добу где има канти и контејнера на сваком кораку. Најгоре у свему томе је што људи који то раде, раде то тако нехајно да их уопште не занима да ли ће то неко за њима покупити или ће ветар учинити своје и одувати смеће даље низ улицу.

Да смо уређена земља (као што нисмо) комунални полицајци би се бавили овим неделима. Уместо тога, они јуре бакице које продају цвеће на ћошку пијаце јер то је, МОЛИМ ВАС, бесправно! Баба, закупи тезгу па продај цвеће, зар не видиш да се Премијер труди да сзбије сиву економију, а то си ти, баба, ти си сиви економиста!

Шта би било решење? Казна! Очигледно је да наш народ не зна боље од казне. Па ти баци омот од чоколадице – 1000 динара казне! Баци пикавац – још једна жиљадарка!

Најогавнији су они који бацају смеће кроз прозор аутомобила, где год да се налазе, што нас доводи до следећег проблема:

Нервоза у саобраћају

Гужва у саобраћају јесте јако стресна ситуација, али да ли стварно мислите да ће се стање поправити ако неко труби цео минут?!

Наравно да неће.

Свирање, псовање и вика су нешто што врло лако може утицати на пажњу возача у саобраћају, и у трептају ока деси се удес.

Још једна ствар која потпада под ову категорију су бахати бициклисти. Њих апсолутно не занимају остали учесници у саобраћају, те се према асфалту односе као према свом власништву. Не поштују знаке, улећу у једносмерне улице из супротног смера, возе тротоаром када се тако осећају, а све то без проблема. Ако су већ регистровани као регуларни учесници у саобраћају онда би требало тако и да се понашају. Нема дуплих стандарда.

Да не би било проблема у саобраћају најбоље би било поштовати друге возаче, а они ће заузврат поштовати вас. Људи који трубе када неко не пође чим се упали зелено светло вероватно су они који се деру на жену када каже нешто што се њима не свиди. Вероватно су они који константно псују читавог живота.

Брате, ако не желиш да касниш и да се љутиш на оне који поштују саобраћајне знаке и ограничење брзине ти лепо крени на посао 15 минута раније или, лепо, иди пешака.

Одбацивање животиња

Ако треба да одаберем која је најгора од ове три ствари са листе, нити једног тренутка се не бих троумио. Одбацивање животиња је гнусан, себичан и кукавички чин.

Да ли сте се икада запитали откуда толико паса луталица у вашем граду?
Отуда што неки себични … одлучи да га пас смара и да је брига о њему превелика обавеза, те га само истера на улицу, и онда је јадна животиња препуштена сама себи.

Јесу животиње, али се о њима треба бринути као о члановима породице. Ако мислите да за то нисте способни онда не доносите одлуку да удомите неку животињу.
Ако вас животиња коју сте удомили ипак смори онда лепо платите азилу да ту животињу прихвати и преузме бригу о њој уместо вас. Скупо? Онда на души целог живота носите грех да сте одговорни за потпуно уништење неког створења, и ако се оно истеривањем на улицу спасло од вас. Јер, да нисте лош човек не бисте је ни истерали на улицу.

Зато вас молим, не избацујте на улицу створење које на вас гледа као на нешто највредније што има.

За овакав себичлук нема оправдања нити ће га икада бити…

napusten.PNG

Споменик напуштеним псима “Нисам тражио да се овако родим“

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s