Ex Nihilo Orwelliana

Да ли сте чули да ће ускоро цео Ниш бити покривен камерама? И да ће тај систем камера моћи да препознаје регистроване криминалце?

Тако ће Ниш ући у друштво малобројних градова који су на целој територији покривени камерама. Међу њима је и Лондон. Ох, па зар то није дивно? Ниш у друштву једног великог Лондона! Па, и није баш дивно…

g3m5z

Питајте просечног Нишлију шта мисли о овој идеји, шта ће вам рећи?
Ко ће, бре, то да плаћа?!“.
Заиста, ко ће да плати набавку, уградњу и одржавање тих камера? Зар онај Град који се вечито жали како је градска казна празна? Али, наравно, нису за то криви они, већ они други који су пре њих били на власти, они су све покрали.

Набавка камера значи да ће бити неког новог тендера, а тендери су у Нишу (а и широм Србије) познати као добра прилика за “уграђивање“.

Начелник нишке полиције каже да ће те камере бити постављене због безбедности, а не због бољег наплаћивања казни. Даље, каже да ће се те камере одржавати парама прикупљеним од силних казни. Превише контрадикције у једној изјави, господине начелниче.

Да неће те камере, као у Орвеловој “1984.“, моћи да региструју Зломисао? О коме грађани Ниша најчешће мисле лоше? О власти. Размишљаћемо лоше о власти и о Премијеру, а Он ће то знати и онда ће да се љути. Па ће можда и да виче. “Ако, ако, и треба да виче, заслужили смо!“, додаје из прикрајка градоначелник Булатовић.

Како платити камере? “Продаћемо Вучићев аутобус!“, јавља се неки неискусни генијалац из нишке власти. Побогу! Ко сме да такне у Вучићев аутобус?! Па још и да га прода! То би било као да сељак продаје најбољу краву из свог домаћинства, коју је, притом, добио од таста.

bus

Боље да продамо нешто од градске имовине, или, лепо, да узмемо неки нов кредит. Да, то је најбоље решење. А и најлакше, нема много цимања.

Потрудићу се да верујем да је све ово за наше добро и да ће те камере утицати на смањење стопе криминала у Нишу, али ми је некако тешко, с обзиром да власт није народна и да не ради у интересу народа већ дуже време. Све ми то изгледа као још један генијалан начин за крпљење рупа у буџету…

Да ли ће Ниш постати пример орвелијанског града и да ли ће власт бити у могућности да региструје наше зле мисли упућене њима? Остаје да видимо…

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s