Grunge “поезија“

90-те су биле турбулентно време за Србију. У глобалу, али је посебан ударац задат музици и поп-култури уопште. Вредности су промењене и дошли смо до тога да вредиш онолико коју тренерку и патике носиш и колика кајла ти се налази око гуше. Мрачна времена.

Тако је било код нас, док је са друге стране, “преко баре“, музика је задала прејак ударац.
Гранџ је рођен током осамдесетих, али је своју пуну популарност (такозвани “мејнстрим“) стекао 90-тих.

Гранџ музичари успели су да скрену пажњу са сценског наступа директно на музику, како и треба да буде. Глам рок фризуре и тесне фармерице и хеланке Iron Maiden-a, Kiss-a и Alice Cooper-a заменили су вунени џемпери, кариране кошуље, поцепане фармерице и чупава косица. Једноставно – сценски наступ је небитан ако ти је музика добра.

Овај жанр музике своју популарност (реално) добио је са пробијањем Нирване на “мејнстрим“ сцену. Албум “Nevermind“ скоро је прославио свој двадесети рођендан, а “Smells Like Teen Spirit“ поставила се као својеврсна химна гранџа. Зато је Курт Кобејн и даље жив.

Безобразно и безобзирно би било причати о гранџу а не поменути Stone Temple Pilots, Soundgarden, и мој омиљени бенд овог жанра – Pearl Jam! “Alive“ соло сам укључио у своју топ-листу “5 гитарских солоа вредних ваше пажње“.

grandz

Cobain, Vedder, Weiland, Cornell

Технички гледано, гранџ одликују гитаре подешене на јаку дисторзију, тврде деонице на бубњу и врло јаке солаже.
Поетски, песме се налазе на граници између идеализма и песимизма и имају изузетно дубока (опростите на отрцаности) значења.
Укратко – гранџ је спојио музику хард рока и текстове поезије. Није ли то фантастично?

Што се моде тиче, већ сам нешто рекао. Гранџ је у “мејнстрим“ моде увео “канађанке“ и кариране кошуље које су до тада носили само фармери и дрвосече. Мислите о томе када будете облачили карирану кошуљу током спремања за “моју-фенси-кафаницу-другу-кућу-ону-стару-моју“.

Сијетл је град у ком је рођен гранџ, “Seattle sound“. Гранџ музичари у својим песмама испољавају противљење корпоративизму и неолибералном капитализму и заговорници су тога да на човека треба гледати као на ЧОВЕКА, а не искључиво као “потрошача“.
Управо зато се у Сијетлу одржао највећи и најуспешнији протест против Новог Светског Поретка. То је био највећи марш антиглобалиста на представнике Светске трговинске организације. Seattle sound – Seattle spirit!

Гранџ није буквално револуционарна музика као нпр. Rage Against the Machine али ако се потрудите да разумете, текстови одзвањају бесом, отпором и незадовољством. Има снагу панка али је, поштено, лепше за слушање.

Због свега наведеног гранџ ће код мене увек бити корак испред метала и хард рока.

Можда је Курт решио да искористи сачмару као превозно средство за неки други свет, али гранџ ће бити жив све док постоје ови дивни бендови који га стварају, и све док постоје људи који га слушају!

06de568c-0b07-bb98-944ffa52e750bf41

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s