Colombia connection

Данашњи дан је дефинитивно обележила вест да су колумбијска влада и ФАРК потписали мировни споразум. Стављена је тачка на 50-годишњи рат који је резултирао смрћу 250.000 људи и ненормалном материјалном штетом.

fark-sporazum-reuters-john-vizcaino

Извор: Reuters/John Vizcaino

Пођимо од основног – Шта је ФАРК?
ФАРК је скраћеница за револуционарне оружане снаге Колумбије, или на шпанском: Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, дакле – FARC. Они су левичарска паравојна формација која од 1964. води оружану борбу против колумбијске владе са циљем да је замени режимом марксистичко-лењистичке оријентације, односно, да, према властитим тврдњама, заштити сиромашне сељаке од одузимања земље и насиља.
ФАРК се исказао као један од најефикаснијих левичарских герилских покрета у Латинској Америци.

Рат, па макар и грађански, је изузетно скупа активност и сви учесници рата, хтели то или, налазе се под огромним финансијским притиском. Такав је случај био са ФАРК-ом.

Како је ФАРК финансирао свој рат?
Пре свега, ФАРК се финансирао обичним криминалом, крађама и пљачкама. Следећи ниво су отмице и трговина оружјем. Најуноснија грана “бизниса“ била је производња и трговина дрогом. Џунгле Колумбије представљају одлично место за овакве активности.
Новинар КРИК-а, Стеван Дојчиновић, доказао је да постоје конекције између Дарка Шарића и ФАРК-а, односно да је Шарић набављао дрогу од ове организације.

Ово је, наравно, јако лепа вест, али колумбијски политичари не би били политичари да се иза свега овога, засигурно, не крију неки дубљи планови.

На шта мислим?

ФАРК је упознат с процесима производње дроге. Колумбија је у економском хаосу. Рат је завршен на обострано задовољство. Сада могу заједно да се упусте у посао са дрогом. Као што рекох, ФАРК производи а званична Колумбија ће (скривеним каналима) сада пружати логистику и тако бизнис тече без проблема. Посао се наставља, само без ужасне сметње коју је производио рат.

У прилог томе иде и присуство Џона Керија на свечаности потписивања споразума, а зна се да САД има своје руке умешане у доста послова са дрогом широм света. Например Косово, Авганистан.

ФАРК производи, колумбијска власт обезбеђује логистику а купују САД или неки нови Шарић.

Не желим да звучним превише “црно“ па да мислим да је све ово урађено због лове, али свет је данас онакав какав јесте и због тога уопште није ненормално помислити да је све ово урађено због тога. Капитализам влада (и ако смо ми у ствари левичари)!

Остаје питање да ли ће народу сада бити лакше или ће можда бити још горе него што је било.

Ех, шта би тек рекао Че да је жив…

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s