“Земља слободних и домовина храбрих“

Пре пар дана био је 4. јул. На тај дан 1776. на Континенталном конгресу у Филаделфији потписана је америчка Декларација независности САД. Тај дан слави се у САД као Дан независности. Као и сваке године, на тај дан се замислим шта су и и шта, у ствари, представљају Сједињене Америчке Државе…

Стихови америчке химне кажу како су САД “земља слободних и домовина храбрих“. Да ли је тако? Да ли је то савршенство од државе једнако за све, да ли сви подједнако уживају у добром животу?

Па и не баш.

Колико год причали да је Америка савршено место за живот, да свако може да се запосли и да, почевши као спасилац на базену, можеш далеко да догураш – ипак није тако просто. Ситуација се не разликује много од наше. Стоје чињенице да је земља економска и војна сила, да је стандард живота умногоме бољи него код нас али мали човек не пролази ништа боље тамо него овде.

Сједињене Државе јесу земља слободних, али и та слобода има своје категорије и ограничења. Немаш потпуну слободу сем ако ниси богат, познат или моћник било какве врсте (политичар, тајкун…).

Ако си сиромашан или обичан грађанин и начиниш било какав преступ – идеш у затвор.
С друге стране ако си нешто од горе наведеног обично добијеш неку врсту друштвено корисног рада.

У чему се још огледа неједнакост у Америци?
Ако си радник у државној агенцији било какве врсте као што је био Едвард Сноуден и објавиш документа која кажу да NSA бесправно и илегално шпијунира грађане САД-а биће ти суђено као издајнику.
Опет, с друге стране, ако си Хилари Клинтон и користиш личну мејл аресу за обављање државних послова, а са службене бришеш поруке и сакриваш преписке – доказана је чињеница да се ништа неће десити. Слободно можеш да наставиш са својом кандидатуром за место председника економске и војне силе, а када се таква моћ нађе у твојим рукама могућности су неограничене.
У овом контексту ваља поменути и Ричарда Никсона, који је због обрисаних 18 минута са службеног снимка мора да поднесе оставку (прим. аут. Афера “Вотергејт“) на место председника САД, док је Хилари обрисала 30.000 порука са службене мејл адресе.

Пре годину дана, а на жалост и данас, десили су се злочини који поткрепљује чињеницу да Америком још увек влада расизам. Пре годину дана полицајци су убили црног тинејџера док је другом приликом један човек улетео у цркву са аутоматском пушком и направио покољ. Жртве су такође били Афроамериканци.
Данас су полицајци убили још једног Афроамериканца. Полицајац је испалио четири метка у човека који је посегнуо за својом возачком дозволом која му је затражена. Полицајац се успаничио и из страха убио човека, који је такође поседовао пиштољ, легално. Тако се завршио један живот, а широм Америке се покрећу нови протести, као ономад у Фергусону…

Полиција у САД-у је током 2016. године убила 525 људи… Јако црна статистика.
Таква статистика иде у прилог чињеници да је Америка полицијска држава.

Да сумирам, Сједињене Америчке Државе су земља где за богате и моћне, важе другачија правила него она која важе за “обичне грађане“. Као код нас отприлике… Или си Хилари или си касирка у продавници. Или си Мали или си физички радник. Од тога зависи да ли ће ти закон и правосуђе бити мајка или маћеха…

На основу свега наведеног закључујемо да слобода и једнакост у САД-у нису подједнако доступне свима и да су, као код Орвела, неки мало “једнакији и слободнији“ од других…

Прочитајте још један мој текст на тему САД:
Обећана земља, ничија земља

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s