Шта је згрешио Александар Стојановић – Лесо?

Да ли знате ко је био Александар Стојановић звани Лесо?

Лесо је био један од партизанских првобораца НОБ-а и један од носилаца партизанске споменице 1941. Она је била високо одликовање које је додељивано свим првоборцима, тј. борцима и руководиоцима Народноослободилачког покрета (НОП), који су ступили у Народноослободилачку борбу (НОБ) у току 1941. године.

Зашто сада помињем Леса Стојановића?

Зато што се неки геније из власти (не бих да упирем прстом) сетио да мења име школе која носи његово име именом Растка Немањића Саве. А зашто то? Зато што од следеће једна од основних школа у Новом Пазару мора да носи име по председнику Уједињених Арапских Емирата Халифи бин Зајиду ел Нахјану.

Дакле, школа која се звала Александар Стојановић Лесо зваће се Растко Немањић Сава, а школа која се звала Растко Немањић Сава зваће се Халифа бин Зајид ел Нахјан.

Ако се сећате, причано је о томе још прошле године на отварању исте те школе, вртића и дијагностичког центра у Новом Пазару. Амбасадор УАЕ Џума Рашид ел Дахери је поносно и са дозом надмоћи најавио да Емирати имају жељу да се школа назове по актуелном председнику УАЕ, док су Вучић и половина Владе стојали као попишани, верујући да ће овај потез да прође непримећено. Ипак није, и драго ми је на томе.

Амбасадор Џума Рашид ел Дахери је том приликом и пренео жељу инвеститора из своје земље да се школа назове по актуелном председнику УАЕ Халифе бин Зајида ел Нахјана, да вртић носи назив „Абу Даби”, а да се дијагностичком центру да име по оснивачу Емирата Зајиду бин султану ел Нахјану, додајући да ће се тако потврдити пријатељство две земље.

Пријатељство? Пре би се рекло НАДМОЋ.

Шта је овде проблем? Проблем је то што нам понос купују доларима. Није проблем променити име школе али зашто да школа носи име по председнику УАЕ? Зато што су дали паре? По тој логици ствари Лондонска Школа Економије (LSE) требало би да носи име неког арапског дародавца јер су арапски инвеститори уложили огромне паре у ту институцију. Али не носи. Као “израз захвалности“ једна сала на том факултету носи име дародавца и то је то. Ови наши су увек ради да се за паре отарасе своје културе и наслеђа. Не претерујем, ево цитата драгог нам Премијера:

Они су само тражили да тим институцијама дамо имена којих се не би смо стидели у сваком случају, и да ништа нису уложили.

Да се разумемо, у Срба постоји презир према тековинама комунизма, али нам је и поред свега тога дражи наш комуниста првоборац, учесник ослободилачких борби, него неки арапски шеик.

Толико.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s