Fix the system!

Да ли вам је досадила отрцана фраза “F*ck the system“?

Мени, искрено, јесте! Превише отрцано, употребљавано као оправдање за сваку грешку или преступ.

Зашто си преш’о на црвено, могла су кола да те ударе? “F*ck the system“!

Зашто бацаш смеће по улици? “F*ck the system“!

… и још много примера где лењост или немар оправдавамо овом реченицом, правећи од себе самих опаке револуционаре и борце за правду.

Не, чекај, стани мало. Да ли смо за актуелно стање сами криви? Сигурно.
Да ли смо се претерано играли са системом па сад систем ради против нас?

Већ сам једном у својим текстовима писао како систем може бити добар. Систем као систем, у суштини, није лоша ствар. Систем као шаблон. Као рутина. Перфектно усавршен систем је јако добра ствар, да све функционише како треба а да те не боли глава. Једноставно штеди енергију. Добар систем ради у корист грађана, добар режим ради искључиво за себе. 

Пре него што смо као народ масовно постали бахати, систем је радио у нашу корист. Можда се то некима није свиђало, можда су хтели више за себе па су кренули да урушавају систем. А они који су увидели како је систем постао не-фер никада за то нису кривили алаве појединце већ систем и из беса га још више урушавали.

На крају смо дошли до стања да систем готово не постоји, а они делови који раде – раде у корист оних који су систем и покварили. Преспојили су ствари тако да на том систему хране своје партијске војнике и послушнике.

Сад смо у опасности да се систем уруши сам од себе. Дрвена столица чије су ноге појели сипци а на којој притом седи огромни паразитски инструмент, срушиће се тако лако а остаће само дим и прашина…

Шта радити? Вратити систем у руке грађана!
Зашто? Зато што грађани знају шта им треба! 

Систем је, нажалост, труо. Институције су труле и не раде свој посао. Али снага народа је права и искрена, снага народа ће преовладати.

И на крају, сматрам да нам треба еволуција, пре него револуција. Револуција нам пре 16 година није донела ништа добро, и ако смо се надали да ће ствари бити боље. Револуција је дошла попут торнада, за собом је оставила емотивну пустош, грађани су се испразнили а ништа се није променило… Револуција звучи кул, али то свакако није. Колатералне штете било је превише, и зато – Еволуција а не револуција! Don’t f*ck the system, FIX THE SYSTEM!

систем блог

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s