Влада боља од Бајерна

Пошто сам се у претходном тексту “Ручно писани програм нове Владе“ фокусирао на фиктивни програм Владе, закључујем да би требало да постоје људи који би требало да испуне тај програм. Фиктивни људи, наравно, јер би они за разлику од ових реалних могли нешто у ствари и да учине. Реално, шта ће коме програм који нико неће да испуни? То је исто као да имаш диплому која ти виси на зиду а немаш посао на основу те дипломе, што у Србији и није баш редак случај…

Премијер се претходном Владом хвалио као Владом која ће бити попут Бајерна – брза, ефикасна и компактна. Очекујем да се сада мане спортских аналогија али такође очекујем да ће нова Влада бити боља од Бајерна. А како Бајерн чине добри фудбалери тако ће и ову Владу чинити прави стручњаци, сваки маг у својој области деловања!

Ова фиктивна Влада о којој вам пишем ће, према премијеровим наредбама, имати исте ресоре као прошле године плус једну канцеларију за сарадњу са земљама Блиског Истока.

То је дакле 16 министарстава, 2 министарства без портфеља и 2 канцеларије. Па да почнем редом!

1Министарство спољних послова

Мислим да је за место шефа дипломатије идеалан Френсис Френк Андервуд, главни лик серије “House of Cards“. Човек који познаје интриге политике, не либи се да испрља руке а мотивише га жеља да буде најбољи. Због тога мислим да је он прави човек за министра спољних послова. Ове квалификације га номинују и за место ППВ-а односно првог потпредседника Владе.

2Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

За ово место идеалан би био Доминик Торето, један од главних ликова саге “Fast and Furious“. Човек који воли кола, познаје саобраћај и воли да користи инфраструктуру, идеалан је за место министра саобраћаја!

 

3Министарство државне управе и локалне самоуправе

На челу овог министарства биће још један човек који се разуме у интриге и механизме функционисања политике. Лични саветник Лоренца де Медичија, Николо Макијавели. Човек чијим се начином размишљања води велика већина српских политичара. О својим политичким размишљањима написао је и књигу – “Владалац“. Макијавели је идеалан за место министра државне управе.

4Министарство трговине, туризма и телекомуникација

За ово место сматрам да би идеална личност био Патрик Бејтмен, главни лик филма и књиге “Амерички психо“. Млад, згодан и успешан, разуме се у инвестирање и трговину, неретко спреман да своје фрустрације лечи на обичним људима, као и већина других политичара.

5Министарство одбране

Човек коме не треба много представљања – Џон Рамбо. Прави стручњак на пољу ратовања и војне стратегије, идеалан за место министра одбране, а уз то је и Американац!

6Министарство унутрашњих послова

Познаник премијера и градоначелника Београда, Стивен Сигал би био идеалан за место министра полиције. Сетите се свих пандурских улога, а уз то зна и борилачке вештине. Поред тога, гаји пријатељске односе са Путином па многи на њега гледају као на руског човека у српској Влади.

7Министарство финансија

За место министра финансија прави човек(?) је Баја Патак. Тајкун који стечено богатство штеди а не расипа га разне глупости, инвестиције и субвенције. Можда ће чак успети да спаси државну касу.

8Министарство привреде

Човек који је неколико пута банкротирао а опет се враћао у игру правим инвестицијама. Човек који познаје новац. Човек који познаје привреду – Доналд Трамп идеалан је за место министра привреде.

9Министарство правде

Зна се да је правда спора. Са овим човеком правда не би никада била спора. Он је судија, порота и егзекутор у једном. Он је Judge Dredd. Прави човек за српско правосуђе.

10Министарство пољопривреде и заштите животне средине

Сећате се бајке о Џеку и чаробном пасуљу? Пасуљ који расте до неба? Звучи познато, да. Ако је мали Џек успео да произведе пасуљ који би растао до неба мислим да је он идеална личност за место министра пољопривреде.

11Министарство културе и информисања

О њему врло кратко. Јозеф Гебелс, човек који воли (погрешно) информисање, индоктринацију и пропаганду. Историја сведочи колико је било посвећени министар пропаганде,  и иста та историја стоји као препорука овог човека за министра културе и информисања.

12Министарство омладине и спорта

Некада најбољи фудбалер, сада се не зна где је. Роналдињо. Некада беше млад, некада беше спортиста, дакле идеалан за место министра омладине и спорта.

13Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Највећи српски просветитељ Доситеј Обрадовић идеалан је за место министра просвете самим тим што је то већ био. А стоји и чињеница да са њим у пакету иде и Вук Стефановић Караџић.

14Министарство здравља

Човек чије дијагнозе раде по систему “трипут сеци, једном мери“ свакако би био боље решење од актуелног министра здравља. Доктора Хаус је свакако боље решење од Златибора Лончара кога медији називају “доктор смрт“.

15Министарство рударства и енергетике 

За место министра енергетике идеалан је Роман Абрамович. човек који је своје богатство стекао радећи са енергентима, што значи да има велико знање о тој области. Једино је проблем што се нова Влада зове Бајерн а не Челси.

16Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања

За ово место идеална би била управа логора Аушвиц. Екипа која је натерала чак и јадне и изгладнеле логораше да свакодневно раде најтеже физичке послове. Замислите шта би тек начинили од нас (како премијер воли да нас зове) лењих Срба.

17Министарство без портфеља европске интеграције

За ово место идеалан би био човек  чије је име постало синоним издајства и сарадње са непријатељем широм света, не само у Норвешкој. Да, погодили сте, у питању је Видкун Квислинг.

18Министарство без портфеља за ванредне ситуације

Супермен. Човек који све може. Надљудска снага и моћ да лети свакако су предности у односу на актуелног министра Вељу Илића.

19Канцеларија за Косово и Метохију

Човек који је вековима оптуживан да је био издајник на Газиместану – Вук Бранковић. Верује се да је после боја остварио пријатељске односе са муслиманима што га препоручује за место шефа канцеларије за КиМ

 

20Канцеларија за пријатељство са Саудијском Арабијом

Султан уместо султана, човек који познаје обичаје и законе блиског истока – Изногуд, биће идеалан посредник у пријатељству између Србије и Блиског Истока.

 

 

А на челу Владе, зна се – један једини, непобедиви:

vucic-se-smeje

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s