За неки бољи Крушевац…

Као Крушевљанин, гледам шта се све догађа по нашем граду и размишљам: “Вреди ли вратити се кући после студија?“. Исто размишљају многи, не само за град Крушевац већ и за целу државу. После студија, у џеп стављаш диплому и пасош и купујеш карту у једном правцу за Немачку, Норвешку или САД.
Не. Нећемо тако.

Желим да се вратим у Крушевац. Желим да се вратим у свој град. Желим да учиним нешто добро и да нешто променим.

Како то намеравам да урадим?

Планирам да за неких 5 година, када се вратим у Крушевац, оснујем групу грађана која ће окупити људе који нешто знају, искусне стручњаке али који су непокорени и неукаљани блатом политике. Група грађана која не би примала директиве из Београда и која не би заступала туђе интересе.
Главна црта борбе била би непокорност. Коме? Београду, градским мафијашима и сивој еминенцији. 

Видели сте Локални фронт и Белог Прелетачевића? Аутентични локални покрети преко којих су грађани добили своје представнике у локалним скупштинама.
Групе грађана су спас за градове. Треба потпуно отписати централизовани страначки модел и окренути се групама грађана на локалу. Онима који знају свој град, који знају проблеме људи који у њима живе и омогућити истим тим групама учешће у власти.

Локални људи и локални програм за спас града. Шта је потребно за то?

Кренути са политичким описмењавањем грађана.
Крушевац је данас најпознатији као родни град бившег министра одбране и функционера СНС  Братислава Гашића, човека који је ходајућа афера. Бившег градоначелника са купљеном дипломом. Успешног привредника чије су фирме у блокади због превеликог минуса на рачунима.
Такође је скоро доспео у жижу јавности због сумњивог тендера за посао гасификације града Крушевца вредан 32 милиона евра. Вучићев кум и Ђоковићева ташта, сећате се?

Шта још има тамо? Има 60% подршке СНС-у а поред њих у скупштину су ушле још 2 странке. Демократија и сучељавање мишљења неће бити проблем, јер их неће ни бити.

Град је мртво море. Ништа се не дешава, свако гледа лични интерес а глас побуне се не чује нигде.

Када једног дана будемо отели град из мафијашких руку и вратимо га под окриље грађана ствари можда крену на боље.
Можда тада неће сваки студент хтети да остане у Београду после студија. Можда ће Крушевац опет оживети. Можда ће се појавити манифестације и фестивали због којих би људи долазили чак из Војводине. Можда Сантос неће поседовати пола града…

Све је то једно велико можда које би могло да успе ако су Крушевљани решени да се отргну од једноумља и изађу из апатије. Сваком покрету или групи који ради у интересу Крушевца потребна је помоћ Крушевљана.

Људи би хтели да буде боље а када их питаш шта они желе кажу да би хтели само да имају пристојан посао и да зараде своју плату од које ће пристојно да живе, а политика их не занима. А ко ће да брине о широј слици? Ко ће да створи те услове?
Мафијаши и Београд? Наравно да не.

У то име ћу за 5 година потражити помоћ Крушевљана да вратимо наш град у наше руке.

кш2

Advertisements

Једно мишљење на „За неки бољи Крушевац…

  1. Повратни пинг: Хроника 27. маја – Мртав Угао | Mrtav Ugao

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s