Све трагичне жртве транзиције… И пар победника

Полазећи од изворног значења речи “транзиција“ закључујемо да се се ради о пролазу или преласку.
У нашем случају, транзиција значи прелазак из комунизма/социјализма у демократско уређење државе.

Транзиција није било ни мало лака а била је врло крвава.
Тај период обележили су диктатор, рат и на крају 5. октобар.

Али ту није крај, транзиција у Србији још увек траје и још увек је веома болна.

За кога?

За оног човека који са својих 50 и нешто година ради на трафици за неку смешну платицу.
Видех га на једном киоску у Нишу. Тај је човек вероватно радио у неком великом предузећу (МИ Ниш, ЕИ Ниш…) а онда је доласком “величанствене“ транзиције предузеће пукло или је приватизовано а радник је отпуштен као технолошки вишак. Као кадар заната који више не постоји он није никада могао да пронађе посао у струци. Зато се запослио на трафици и ради по 12 сати дневно за дневницу која се у Америци остварује за један сат посла.
Изгубљен у транзицији… 

Транзиција је болна и за оног не-тако-младог човека који још увек не зна шта ће са својим животом. Апсолвент, са својих тридесетак година, он је и даље члан омладинских удружења или задруга. Тамо успева да нађе неки послић који ће му донети с времена на време по две хиљаде. Чишћење лома и шута, чишћење дворишта, уношење угља – небитно. Живи са мајком и оцем који би врло лако могао да буде онај пређашњи који ради на трафици.
Овај не-тако-млади човек о породици ни не размишља, наравно. Где да ствара породицу? У стану од 50 квадрата, са родитељима у суседној соби… Не можете се љутити на њега…
Он је само још једна душа изгубљена у транзицији…

Од 2000. године власт нас константно лаже. Од сваке нове слушамо приче како ће транзиција проћи. Када, господо моћници? Колико нас треба да прогласе технолошким вишком да се то заврши? Колико јавних предузећа још морате да  продате странцима будзашто? И на крају, колико нас још треба да поцрка па да то прође?

Дајете субвенције, бесплатно земљиште, бесплатне прикључке за струју  и воду фолирантским инвеститорима који црпе све што могу да исцрпе а на нас гледају као на јефтину радну снагу.

Градите разна “Ушћа“, “Форуме“, “Авив паркове“ и остале шопинг-молове који служе као шарена фасада ваших неуспеха, док у њима радници раде као робље.

Свима су пуна уста социјалне правде, термина који данас више ништа не значи.
Где вам је социјална правда!? Где су права радника!? Где су синдикати? Нема! Радници су волови који вуку плугове! За њих треба само бич и ништа више!
Руководство “Јуре“ не дозвољава радницима да се организују у синдикат, кажу да на то немају право! Радници су задовољни кад им се исплати зарађено, драго им је што за то не морају да моле…

Као и у свакој причи, и овде постоје победници.
Две врсте победника су изашли из ове приче, која још увек траје.

Први су шверцери, нафте пре свега, а онда и осталих бувљачких ствари. Крупни играчи. А затим и они мало мањи који су по уличицама и градским трговима мењали девизе. Поред њих, ту су и разни други “бизнисмени“ који су крупан капитал стекли (наравно) мутним радњама.

Друга фела су политичари. Они су се, заправо, једини из целог хаоса извукли нетакнути. Већина их је чак и аванзовала!
Један који је некада био (полуписмени) шеф посланичке групе данас је (полуписмени) Председник државе.
Један који је некада био портпарол Партије, данас је министар спољних послова, а у претходним Владама био је министар полиције, па чак и Премијер.
Један који је некада био насилнички разбијач демонстрација и портпарол друге (врло сличне) Партије, данас је Министар за рад, социјална и борачка питања.
И за крај, највећи победник је Један који је некада био Министар информисања, данас је постао Премијер, Бог и батина у овој држави.

Да, све сами победници. Преко грбаче народа… Али, ко пита народ? И онако већина неће ни да преживи ову транзицију…

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s