Да ли је овца појела ружу или није?

Текст писан као коментар на филм Мали Принц

Анимирани дугометражни филм Мали Принц, који је изашао пре нешто више од пола године, уводи нас најпре у причу истоимене књиге подсећањем на све њене мудрости испричане на јединствен начин, а потом наставља Егзиперијеву мисао представљајући нам свет у коме је дух Малог Принца у потуности заборављен.

Филм нам представља нашег старог јунака Авијатичара као неку врсту пустињака. Одбачен од свог перфектног комшилука који је обликован конформизмом, где се зна сатница за сваки поступак и где је све савршено обликовано, он представља симбол различитости у данашњем свету. Како филм каже, а ми сами видимо, било ко ко се усуди да се разликује од данашњих шаблона обично бива означен жигом чудака.
Упркос конформизму, његов свет крије милион малих чудеса која уштогљеном комшилуку терају језу у кости, јер људи се обично плаше оног што не разумеју.

27D24C8900000578-3049342-image-a-45_1429642170644

Авијатичар представља нас који не желимо да уђемо у шаблон, који се опиремо обавезном и пружамо отпор на свакаве мале начине, као што су “Хвала“ и “Пријатно“ или бацање смећа у канту уместо на сред улице. Он је симбол свих оних који не желе да буду обликовани по туђим, углавном погрешним стандардима.

Сасвим неочекивано, рађа се пријатељство између Авијатичара и његове нове комшинице, мале девојчице која се спрема да закорачи у свет одраслих. Она је прва која се не плаши његове различитости, и очарана светом Малог Принца са дивљењем слуша пустоловине свог новог пријатеља упијајући сваку мудрост те чудне дружине.
Она представља симбол мале влати траве која расте на сушном пољу, дрво које се не савија под налетом ветра, она је једном речју оно ,,детиње“ што је у свима нама давно изгубљено.

kocka

После подсећања на чудесну причу Малог Принца нас који смо читали, али и упознавање са њим оних који нису, филм лагано долази до данашњих дана.

Девојчица, забринута да је Мали Принц заувек нестао из њихових живота, креће у потрагу за њим, тражећи заправо оно што он за њу и Авијатичара представља, а то је љубав, пријатељство, доброта…
Она налази Малог Принца на крајње неочекиваном месту- на планети која је изгубила битку са сновима и на којој изласци сунца нису ништа друго до упозорења да се крене на посао.

Свет одраслих који представља свет конформизма лоше је утицао на добро познате ликове: Уображенка, Краља и Рачуновођу, а најгоре на Малог Принца.

Уображенко је постао полицајац, нарцис жељан славе.
Краљ је постао поданик. Рачуновођа, наравно, газда те планете.
На тој планети бити дете је строго кажњиво. Сви су одрасли, нико се не сећа свог детињства.
Звезде су непотребне, јер нико не сањари. Рачуновођа је испунио свој сан и постао је најбогатији човек на планети.
Та планета представља свет данашњице. Свет где си нико и ништа без каријере, свет у ком ти је личност празна ако ти је CV празан. Где се на машту гледа као на губљење време. Где се људска енергија за размишљање о лепом претвара у профит. Где су лопта, кичица или бојанка непотребне и претварају се у канцеларијски материјал.
Где не постоји Бог, него председник компаније. Председник компаније је твој Бог, врли нови свете!
Свет где наш херој, симбол сањарења и маштања, постаје чистач прозора… Где више није Мали Принц, већ господин Принц… 

glavna veca.png

Чуда се догађају када се човек присети детета у себи. Спознајом тог дела себе наш херој постаје симбол отпора капитализму и конформизму. Супротстављањем Рачуновођи, господин Принц опет постаје Мали Принц и показује како снови не знају за старосне границе.
Мали Принц је победио капитализам Рачуновођине планете тако што је схватио да је човек, а не робот! Тако што је пружио отпор и рекао “Ја желим да сањам!“.

Тај чудесни дечак златне косе представља симбол оних који су заробљени данашњим системом али ипак имају потенцијала да се ослободе. Потребна је само искра.

Филм, попут књиге, носи са собом врло важне поруке.
Најбитније је да никада не заборавимо да волимо, негујемо пријатељства, да се посветимо другим људима, и на крају, да се посветимо деци у нама самима.

Ако нисте читали књигу или гледали филм, обавезно то урадите. Верујте ми, нећете се покајати. Сазнаћете неке од најлепших животних мудрости, објашњених речима малог сањара, нашег хероја, Малог Принца.

Текст написан уз помоћ мале принцезе. ♥

Молим Вас, нацртај ми овцу…
08

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s