Зашто је смењен Гашић – Теорија једног Трстеничанина

Прошло је неко време од афере којој сам ја дао име “Што волим“. Мислим да је врло јасно откуд јој такво име.

Рецимо да су се од тада ствари мало смириле.
Закључили смо да Вучићи сада мора да да Гашића. Закључили смо да Гашић више не може да буде министар војни. Закључили смо и свашта о њему као човеку (да не ређам увреде).

Има једна ствар која је многима од нас била чудна:
Како то да министар војни није смењен када се срушио хеликоптер, и када је живот изгубило седам особа?
Како то да је министар “пао“ на тако наивној ствари?

“Да ли верујете да раније није било министарских лупетања? Или мислите да је било, али медији нису смели да објаве?
Прилог, у коме Бата Гашић прича о клечању, није могао да се појави, а да неко, на веома виосоком месту, не да дозволу, а тај неко није у супротном табору од самог Гашића. Занимљиво је да медији за које важи да су блиски Вучићу (Информер, Новости…) уопште, у јутарњим издањима, нису поменули аферу са Гашићем, јер нису били сигурни какав ће став Вучић ујутро имати о томе.
Лакоћа са којом је Гашић пуштен низ воду говори да је одлука о томе раније донета и да се само чекало да нешто уради. “
Ово је написао један новинар који је јако познат и популаран у опозиционим круговима, Милан Миленковић. Он је водитељ на радију Снага народа.

Дакле, нит’ је ово први пут да Гашић изрекне овакву глупост, нити је афера “Што волим“ прави разлог за његову смену. Ово је први пут да је тако нешто објављено.
Зашто?

Да се вратим не теорију која је главна тема текста.
Ту претпоставку чуо сам од једног човека из околине Трстеника, за потребе овог текста зваћемо га Срба (Србин). Средовечан човек, руке испуцале и пуне жуљева од тешког физичког рада током година. Ради два посла – пољопривреду и један занат.
Ту је од свог рођења, то село било је дом за три генерације те породице пре њега.

Каже он мени како је помно пратио аферу са Гашићем.
Гашића зна, сличних су година, а нема много људи у околини Крушевца који не знају ко је Бата Сантос.

Од почетка му је било сумњиво како је, прво, човек са таквим животним резимеом доспео на место министра војног. Свима нам је било чудно, зар не? Али, о томе се расправљало пре две године, враћам се на тему.

Колико је наивно било очекивати од народа да поверује да је Гашић смењен због онога што је рекао? Претерано. Зашто није онда и Бабић смењен за све глупости које изговори? Зар он није увреда за све грађане Србије које у парламенту представља? Јесте, наравно, али глупости које изговоре никада нису биле довољан разлог да се нека особа уклони из “политичке мафије“.
‘оћете још бољи пример? Веља Илић. Тачка.

Каже ми даље Срба како му је смешно то изгледало и да је наредних дана размишљао само о томе. Мислио, мислио, док није схватио неке ствари.
Присетио се како је пре пар година предузеће “Србија никл“ добило од државе дозволу да врши испитивања у околини Трстеника јер је постојала основана сумња да се на тој територији налази значајна количина никла. Иначе, никл је руда чија су налазишта у Србији, а и у свету, веома ретка па се мора искористити свака прилика за њену експлоатацију. У нормалним земљама, овакве ископине се врше на довољно безбедној удаљености да се не би оштетило локално становништво нити њихов начин живота. Експлоатација руде никла је један од “најпрљавијих“ и најотровнијих процеса на свету, а прво село на овој територији је Велуће, које је од места предодређеног за копање удаљено само 3км! Велуће је иначе познато по извориштима чисте питке воде. Ископавањем никла све би се могло затровати.

bj-smog-oct-20-08

Такође је чуо како је скоро решено да ће се вршити ископавања и да ће свако ко покуша да спречи копање бити санкционисан, вероватно затворском казном од 6 месеци до 5 година. То је национални интерес, и ту се локална самоуправа ништа не пита нити има право да блокира. Грађани могу, али као што сам већ рекао, биће санкционисани.

Његова даља логика била је да је Гашић смењен са места министра одбране јер је пореклом из околине Крушевца, а ако би ископавања почела отровне супстанце би умртвиле Трстеник и околину, под коју потпадају и Крушевац и Врњачка Бања. А имајући у виду да Гашић живи у Крушевцу, да му је тамо породица, фамилија и целокупан бизнис, он би се вероватно побунио против тога, а као министар у актуелној Влади његова реч би, ипак, имала неку тежину, колико год то смешно звучало. Свакако већу тежину од речи обичног грађанина, мученика као што је Срба, који је држави користан једино да плаћа порез.

Шта је салдо ове теорије? То да је Гашић смењен са места министра одбране јер би се побунио против копања руде никла поред Трстеника која би затровала широку околину.

tjt-veca

Можда изгледа невероватно, али по мом мишљењу ова теорија је реалнија него те да је “Гашић смењен јер је увредио новинарку“ или “Гашић је смењен зато што је про-руски, док је Влада про-НАТО и про-ЕУ“.
Ништа чудно, никаква висока политика, човек који уплашен за свој живот и живот свог потомства урадио би свашта, а камо ли противречио Премијеру.

Да ли је ова теорија истинита или не, да ли пије воду и има ли смисла – реците ми ви, ви који ово читате!

Али једно је сигурно – ако та ископавања почну, народ у околини ће почети масовно да се разбољева од рака, земља ће постати јалова, ваздух прљав, а живот ће бити практично немогућ.

trsteNIKL 03

Две стране су сукобљене – они који продају веру (државу, народ) за вечеру са једне стране, а са друге народ који ће остати да живи на тим просторима и након ове или било које друге власти.
А као неко ко је из околине Трстеника надам се само да је ова теорија сплет случајних околности, и да није све тако као што мој познаник Срба мисли.

Више о томе на форуму Б92
Више о томе на Блицу
Више о томе на Политици

Advertisements

Једно мишљење на „Зашто је смењен Гашић – Теорија једног Трстеничанина

  1. Повратни пинг: За неки бољи Крушевац… – Мртав Угао | Mrtav Ugao

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s