Студент није запалио жито али…

…али га с безрезервном подршком гурате да запали преко. 

Писано као реакција на текстФинансирање високог образовања биће налик хрватском моделу

Влада мишљење да је поприлично лако бити студент.
Знате, то су оне године пре првог посла, кад се лудује, забавља, ништа се не размишља, родитељи брину за новац, а ти као само треба да учиш.

Само да учиш?!

Није то баш тако лако… Није то ни тачно. Исто као и оно да се само лудује и забавља.

А коме да се обратиш? Онима који завршавају приватне факултете, који купују дипломске а плагирају мастер радове, који су своје дипломе купили? Њима?Пред погрешном се црквом молимо…

1

Те није брига за тебе. Не знају они кроз шта ти проллазиш. А и како би, када нам је и Председник државе “фабриковани академски грађанин“. Објаснићу појам – фабриковани академски грађанин значи да је нека личност присиљена да заврши било шта што се може назвати факултетом јер је, ипак, брука да будеш на некој функцији а да немаш шта да окачиш на зид.

Новцем не можеш купити срећу, али можеш факултетску диплому, што и није баш исто. Али ћеш са том дипломом и одговарајућом политичком припадношћу да завршиш на некој функцији, са добром платом и свиме што прати такво радно место и ето среће највеће!

5

И дакле, коме да се жалиш? Шта ће овој држави школовани стручњаци, прави академски грађани, када се и онако све гаси и нестаје.

Свака грана привреде је на издаху. Премијер охрабрује и подстиче улагање у Железару која је гутач новца. Као да уместо гвожђа тамо топе паре!
Или као што каже Миодраг Зец, наш познати економиста: “Продајеш Телеком, индустрију 21. века и онда те паре уложиш у индустрију 17. века, а још немаш металопрерађивачку индустрију.“
Врло лако да се схвати, али питање је чија се агенда испуњава.

Не мораш бити академски грађанин да би приметио да је ова напредна екипа решила да дотуче образовање у Србији. Човек са факултетом данас као да има кугу, а најодговорнији за то су они на власти, није битно да ли је ова или претходна, у суштини су исти.
Праве се убрзани курсеви да академци уче стране језике и да потом беже одавде трбухом за крухом, сваке године по тридесетак хиљада њих. А власт се хвали како се смањио број незапослених… Па наравно да јесте, кад их више нема овде. Напустили су домовину. Ви сте их отерали.

Уместо да држава подстиче високо образовање давањем још више новца и још већим улагањима у просвету (људски капитал је све, нису Јапанци луди), они гледају да режу трошкове и наплаћују студентима и оно што не би требало. Срежите владајућа господо неки постотак од ваших плата и ето нама прилива у буџет. Не секу се уши да се крпи дупе, не узимајте од оних који се муче и уче.

2

Као следећи степен очекујем то да ће бесплатно школовање имати само они који потом намеравају да напусте државу, јер шта ће они ту кад посла и онако нема а само би правили гужву на Бироу и подизали постотак незапослених и на тај начин кварили Вучићеве “први пут у историји“ статистике. Можда ће им чак и те убрзане курсеве данског, немачког, шведског или неког другог просперитетног језика.

Живи били па видели! 😉

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s