Велики Брат нас гледа

У свету где влада једноумље и где се сваки корак и потез посматрају, а истина и прошлост прилагођавају тренутним потребама затуцане већине, рећи истину, праву и неискривљену је револуционарно дело!

“Ко контролише прошлост, контролише будућност; ко контролише садашњост, контролише прошлост.“ написао је велики Џорџ Орвел 1948. у својој књизи “1984.“, и на својеврстан начин открио modus operandi по ком поступа, па може се рећи свака власт на планети Земљи. Била она тоталитарна или не.

2

Никако не можеш прерасти ту књигу. Никако не можеш да је заобиђеш. У ствари, можеш. Али немаш право да кажеш да ти је непотребна. И ако је ипак заобиђеш радићеш то искључиво на своју штету.

Већ годинама служи као водич кроз тоталитарне системе.
И ми смо дуго заглављени у тоталитаризму. Мењају се фаце, мењају се имена, али мантре и идеологија остају исти.

“Продајмо све. Уништимо све. Издајмо свој народ. И онда ћемо једног дана да уђемо у Унију.“

магарац-и-шаргарепа-

Једног дана? Једног дана, мислите, кад нас више не буде било?

Па чак и та Унија сваког дана све више личи на Орвелову дистопију. Замишљена да буде утопија, али су нешто успут покварило и искривило. Али мора да живи. Мора.
Чудовиште које одржавају апаратима у животу. Контролом и исправљањем сваког сегмента који није по пропису централног комитета у Бриселу.

На ово дело може се гледати као на пророчанство. Није то пророчанство у стилу Креманског, не постоје никакви мали жути људи и сличне небулозе. Само болна истина. За разлику од пророчанства породице Тарабић, за ово се може рећи да се на неки начин и испунило.

1984. као водич. 1984. као усуд? Неминовно.

Осврни се око себе. Живиш у добу ТВкратије. Камере те прате где год да кренеш. Твоје податке имају разне “супер-картице“, “ВИП-картице“ и све остале. Истини на вољу, то си им сам дао. Веровао си да је безопасно. За сада још увек јесте. А да ли ће задуго и бити?

1

Остаје ти да се надаш да ће твоја приватност још увек бити само твоја… Али у свету где медији стварају реалност а пријатељства се граде на Фејсбуку приватност је особина која се оставља испред виртуелних врата виртуелне утопије.

Утопија, ако је икако и могућа, се не гради од виртуелних компоненти. За то је потребно засући рукаве, прво променити себе, па онда мењати свет око себе, део по део. Али најбитније је то да се ка стварању бољег света рачуна сваки корак, па чак и онај најмањи!
Почнимо овако:

4

Advertisements

2 мишљења на „Велики Брат нас гледа

  1. Повратни пинг: Уништили сте Орвелов мурал? Нема везе, његове књиге живе! – Мртав Угао | Mrtav Ugao

  2. Повратни пинг: Уништили сте Орвелов мурал? Нема везе, његове мисли живе! – Мртав Угао | Mrtav Ugao

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s