Обећана земља, ничија земља

Обећана земља,
Ничија земља.

То су речи са којима бих могао да започнем овај текст…

Шта ме је навело да га пишем?
Најскорији догађаји у најразвијенијој земљи света.

Знате ону земљу, иза седам мора, гора и планина где Вас успех само чека да дођете и покупите “грин кард“?  То је та. САД.

Обећана земља и обећани снови. Тамо где сви успевају, где посла има за свакога. Где није свакодневни свињац као код нас. Где се зна ред.

Тамо. Где ипак није све тако бајно као што Вам се чини. Где демократија ипак није толико ‘демократична’ колико нам причају.

Расно мотивисани злочини у најразвијенијој земљи света. У земљи која тежи атинској демократији.
Можда изгледа чудно али то је свакодневна ствар у САД-у.

Тамо не постоје људи. Знате ли за тај феномен?
Постоје “црни“ и “бели“. Постоје, додуше, и они трећи, “жути“, али њих је мало. Они само раде и ћуте.

40.si

Расизам у 15-ој години 21. века…

И тако, ове две расе својим сукобима свакодневно угрожавају демократију САД-а. Исте оне државе која је последњих тридесетак година активно  “испоручивала демократију“ Кувајту, Сомалији, Хаитију, Авганистану, Ираку, Либији, и нама али нас су толико почаствовали или су ‘пак мислили да нам није довољно, па су нам дали две дозе: једну у Босни а другу на Косову.

Није ли мало апсурдно да САД троше милијарде долара на прекоморске операције, инвазије и интервенције а све у циљу успостављања демократије, док у својој рођеној држави то не могу да учине?!

Још један апсурд. Мени се поткрала грешка у писању. Као што видите, у претходном пасусу сам написао “у својој рођеној држави“.
Како је настала Америчка нација, та слављена хегемонска творевина?

Настала је на крви и костима Индијанаца, људи који су ту живели. Живели дуго пре насилне инвазије Енглеза којима је, ето, досадило да буду више Енглези и да се врте по свом Острву па су тако решили себи да направе ново острво.

Најжалосније је то што су их исти ти Индијанци, које су они бесомучно убијали, дочекали као пријатеље, као себи равне. Они су хтели да деле живот и земљу са дошљацима.
Али,  с  друге стране, дошљаци, белокожци, “Американци“, сматрали су да њима припада сва земља, и да су према Божјем предсказању имали право да је преотму од Индијанаца, староседелаца.

Bannock-Indians

Mи смо некада били поносан ратнички народ, сада живимо у зоолошком врту.

И шта причати о држави која је настала на геноциду? Шта причати о творевини која је настала тако што је избрисан читав један народ? Пре него крену да предлажу разне резолуције и да причају шта је геноцид а шта не требало би да ставе прст на чело и да размисле: “Да ли смо ми свесни колико смо геноцидан народ?!“

Nah, we can’t be genocidal people! We are the people who belong to the greatest nation in the world: ‘MURICA!

мерика Просечно размишљање просечног Американца.  Али, ‘ајде, да се не правим ја много паметан. Чињенице говоре саме за себе.

Вратићемо се на појам ‘геноцид’ а све у светлу најскоријих догађаја.
Пре тога желим да напишем пар редова о појму “Американац“.

Морамо бити свесни да “Националност: Американац“ не постоји. Не постоји. Упркос свему. Упркос свим вештачким начинима да се створи.

Становништво САД је разноврсно. Од Индијанаца, који су, јелте, староседеоци, преко првих дошљака Енглеза, затим Ираца, Италијана, Чеха, Пољака, Латиноса свих националности до Афро-Американаца.
Морам да напоменем да ово НИ У КОМ СЛУЧАЈУ НИЈЕ ЛОША СТВАР. Расни и културални диверзитет је јако добра и лепа ствар. Али иде на штету појма “Американац“.

Најчешће објашњавање порекла неког Американца иде овако: “Мој отац води порекло од деде Италијана и мајке Норвежанке, а  моја мајка је родом из мешовитог брака Ирца и Мађарице, тако а у себи имам  италијанске, норвешке, ирске и мађарске крви. И да, 1/12 сам Индијанац. Упс, грешка, Домородачки Американац!“.

А кад Милорада питаш шта је пореклом, Милорад ти каже: “Србин, бре, брате!“.
Није Милорад глуп, не смеј се. Милорад зна ко је и шта је. Милорад зна од чега је. И Милорад је поносан што је, бре, Србин!

милорад

А сада, повратак на геноцид.
Колико су геноцидан народ ти набеђени “Американци“ врло лако су доказали неким малим поступцима у скорије време.

Први случај је једно истраживање или боље речено анкета коју је одрадио мој колега блогер и медијски аналитичар Марк Дајс. Он повремено ради анкете и потписивање петиција на улици. Скоро је радио петицију са питањем да ли су Американци за то да се подржи наводни план председника Обаме да се Русија бомбардује нуклеарним оружјем да би се свету показало да су Американци и даље једина светска супер-сила. 8 од 8  упитаних Американаца одговорило је потврдно и потписали су петицију без икаквих додатних питања и обавештења. Само се једна од осморо упитаних особа сетила да пита да ли такав план уопште и постоји.
Наравно, такав план не постоји, бар не јавно. Али ово само доказује колико су опијени привидом моћи коју имају, и да су зарад одржавања статуса “супер-силе“ вољни да жртвују милионе људски живота.
Геноцид у најави, зар не?

Други случај је водич премијера Вучића на његовом пропутовању кроз Белу кућу: Гос’н Џон Мекејн.
Прави амерички баја, зар не?

Поносни учесник рата у Вијетнаму, где се његова држава представљала као последњи штит демократије пред налетом комунизма. Можда је млађани Џони то знао а можда и није али циљ није био одржавање демократије у Вијетнаму већ присилно наметање капитализма.

Па, да се вратим на Мекејнов поступак који ме је натерао да размишљам овако.

Пре пар дана изашао је текст под називом Мекејн: Украјина — најсрамније поглавље историје САД

Џони-бој се осећа посрамљено што није помогао сиротим Украјинцима тако што би им послао оружје да убијају Русе и про-Русе.

А да му можда није пало на памет да треба да га буде мнооого срамота за Кореју, Вијетнам, Кувајт, Сомалију, Авганистану, Ирак, Либију, Босну, Косово?! Њега лично треба да буде срамота што је његова држава гурала њушку у Вијетнам, а онда преко исте те њушке и добила.

џон&џон

Мекејн и Кери у лову на Вијетнамце. Пре него што су постали господа.

Наравно да није. Амерички баја мисли да ради Божији посао. А од дрвета не виде шуму. Не виде да све што дотакну они униште до непрепознатљивости.

А постоје и сумње да је Мекејн лобиста за компаније које праве оружје и које би своје производе врло лако могле да уваљају у Украјини. Неее.
Шта Вам пада на памет. Цитираћу самог Мекејна: “ Овако нешто се догодило први пут од краја Другог светског рата. Украјинци не траже америчке чизме на свом терену, они само траже оружје да се бране, они трпе покољ од Путина и његових сателита и то је срамно. Рекао бих да је то наша највећа брига и морална обавеза“.

Ето, па људи само траже помоћ. Америчку помоћ. Америчка помоћ увек долази са ценом. Веома високом ценом и, такође, веома високом каматом. Пакт с ђаволом, укратко.
А када плешеш са ђаволом чекаш да стане музика…

Не брини Џони-бој, има доста ствари за које треба да Вас буде срам. Украјина није једна од њих. Ево, показаћу ти како српски народ мисли. Али, наравно, Србија је за тебе само шака јада…

Дакле, јасно је да је “најбоља земља на свету“ заснована на геноциду. Геноциду који траје триста година и трајаће још дуго, јер исти ти велики пропагатори демократије нису способни да одржавају демократију у својој земљи. Расно оријентисани злочини нису изоловани случајеви у земљи којавелича војске и генерале који су те геноциде и изводили, у земљи која се против другачијег погледа на свет бори силом, најчешће оружаном.

Битно је знати да Американци нису нама никакви пријатељи, да су исти ти Американци више пута били најгласнији против Србије и да нам сада, као ни тада, Кирби, Кери и Мекејн не желе никаво добро.

А с друге стране, Русија… Тражите доказ да су нам пријатељи?
Једноставно: Никада нису играли на нашу штету. Али о њима други пут.

Боримо се против оваквих ствари здравим разумом и знајмо да, када дође кључни тренутак, треба одабрати праву страну. Аргументе имате. Просудите сами.

Уздравље!

Advertisements

5 мишљења на „Обећана земља, ничија земља

  1. Повратни пинг: OXI и ЊЕТ | Мртав угао

  2. Повратни пинг: (Ауто)цензура и савремена демократија – Мртав Угао

  3. Повратни пинг: “Земља слободних и домовина храбрих“ – Мртав Угао | Mrtav Ugao

  4. Повратни пинг: Добро нам дош’о, друже Бајдене! – Мртав Угао | Mrtav Ugao

  5. Повратни пинг: Хеј Џо, где си то пошао са пиштољем у руци – Мртав Угао | Mrtav Ugao

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s