Јесам ли, или нисам, Шарли?!

Коментар писан у Нишу, 13.01.2015-те, као реакција на дешавања у Паризу.

Имајући у виду догађаје протеклих дана, у очи упада масакр у Француској над 12 особа. Намерно сам само рекао “особа“ јер ме не занима шта су по вероисповести, шта су по националности, шта су по политичком опредљењу.

Дешавале су се горе ствари, и ових дана и пре тога а дешаваће се и после тога. Али сама помисао на напад на слободу говора, е то је управо оно што ужасава свет. Заиста терористички чин који треба да забрине цео свет, а не само Француску. Али на овај догађај мора се гледати двострано, да се разумемо. Не двострано у смислу дуплих стандарда већ да, као и свака медаља, и овај догађај има две стране.

Не бих никада, ни у ком смислу оправдавао насиље али чак и слобода речи треба да има неке границе . Те границе, нису то границе попут државних, које су стриктне и забетониране, те границе прави морал. Те границе прави етика.
И док се цео свет гура у редовима да изрази подршку и жаљење за новинарима и карикатуристима који су убијени нико ништа не прича о политици коју је водио и заступао часопис “Шарли Ебдо“.
Зашто је напад на туђу веру окарактерисан као “слобода изражавања“? Зашто је напад на туђу расу или нацију аутоматски осуђен као расизам или шовинизам? Двоструки стандарди нису пријатни, ни карикатуристима, ни терористима.
Ја нисам Шарли, нисам ни муџахедин. Ја сам неми посматрач који са стране прати догађаје који се дефинитивно неће зауставити овде. Џихад се не зауставља карикатурама али се ни “слободна реч“ не убија калашњиковим.

AKvsOL

Изгледа да “слободна реч“ и “слободни свет“ имају да пораде на још много тога да би се усагласиле и засијале у правом демократском маниру. Не демократија у смислу ЕУ, или петоокобарске демократије какав је случај био код нас, пре далеких 15 година. Демократија у хеленистичком смислу је оно за чим жуди модеран свет, она права, исконска демократија.
Глас народа.
Слобода говора.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s